Mechelse koekoek 1.0
Semagram (extra betekenisinformatie)
Een Mechelse koekoek…
is een kip; is een zoogdier; is een dier
Algemene voorbeelden
Het Mechels hoen wordt ook wel eens Mechelse koekoek genoemd. De term koekoek slaat op de meest typische kleurslag van dit hoen; zwart met wit-grijsachtige banden [...]. Naast de goede vleesopbrengst produceren de hennen ook nog eens een voldoende aantal eieren. Typisch voor de Mechelse is de bevedering op de poten en tenen.
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de Mechelse koekoek erkend als streekproduct. Dat tot grote tevredenheid van de kwekers van de uit de kluiten gewassen hoen en van de koks van de niet te versmaden lekkernij. We vroegen hen wat het kippenras dat tussen Mechelen en Dendermonde ontstond zo bijzonder maakt en onderscheidt van gewone kippen.
Mechelse koekoeken worden intussen ook op grote schaal gekweekt. Volgens De Donder zijn dat niet de échte. 'Het is niet gemakkelijk om een échte Mechelse koekoek te kweken [...].' Belangrijkste kenmerken: een brede kop met oranjerode ogen, een stevige witte snavel en een vurig rode kleine rechtopstaande kam (bij de enkelkammige). Typisch is ook de bevedering op de poten en tenen. Hij kweekt zelf de klassieke zwart met witte koekoeken, alsook een witte variëteit, maar er zijn ook nog andere erkende kleuren.
Mechelse koekoek is een oud Vlaams ras dat voor het lekkere vlees gekweekt wordt. Niet alleen hobbyfokkers, maar ook professionele pluimveebedrijven houden dit ras.
Voor een Mechelse Koekoek is een legnest van 50 cm lang, 50 cm breed en 60 cm hoog groot genoeg. De voorkant bestaat uit een plankje dat ongeveer 10 cm hoog is. Dat zorgt ervoor dat de eieren er niet uitrollen en dat de kip daarnaast wel gemakkelijk in het legnest kan stappen.